Oldal kiválasztása

Miért fontos gázkészülékeink állapota?

Miért fontos gázkészülékeink állapota?

Fűtés és meleg víz ellátásunk biztonságos, takarékos, üzembiztos és környezetbarát működésének kulcsa az ön gázkészülékének állapota. Ennek elmulasztása növeli gázfogyasztásunkat, gázt égése során rosszul használja fel,más néven hatásfoka csökken, és nem utolsó sorban balesetveszélyessé is válhat.

Ön gázkészülékének bármilyen rendellenességet észlel (pl:büdös, robbanásszerűen gyújt, melegszik a burkolata, zörög, sistereg), azonnal kapcsolja le, és forduljon szakemberhez. Ne kockáztasson, ne modja azt, hogy “ez még működik így is!”

Az ön gázkészüléke is működés közben rengeteg levegőt használ el. 1 m3 gáz elégetéséhez akár 10 m3 friss levegőt kell a készülékünknek biztosítanunk. Ezért a friss levegő utánpótlás biztosítása a gázkészülék üzemeltetőjének FELELŐSSÉGE!

Mivel a beszívott levegő tele van porral, kosszal, és egyéb szennyeződésekkel, ezek a gázkészülékén  lerakódnak, és a működéshez szükséges levegő útját akadályozzák – az alkatrészeket (égő, fúvókák, kazántest, hőcserélő) eltömítik. Az így eltömődött, lekoszolódott  gázkészülék már nem képes a megfelelő gáz-levegő keveredési arányt biztosítani és az égés folyamata “tökéletlen” lesz.

A tökéletlen égés során pedig szénmonoxid és  korom  keletkezik. A szénmonoxid koncentrációjának mértékétől függően fejfájást, hányingert, rosszullétet, fáradékonyságot és akár halált is okozhat. Sajnos egyre többet hallani róla!

Ugyanez a helyzet, ha gázkészülékének telepítése során a megfelelő légutánpótlást nem vesszük figyelembe, és a tökéletlen égés – legtöbbször – a levegőhiány miatt jön létre. Ezért fontos a telepítés során a gázkészülékekre vonatkozó törvényeket maradéktalanul betartani,mert ez a gázkészülék felhasználóját és üzembetartóját védi!

Más a helyzet az úgynevezett zárt égésterű gázkészülék esetén – turbós, kondenzációs gázkészülékek – mikor az égési levegőt nem a lakásból, hanem a szabadból biztosítjuk, és az égésterméket egy ventilátor segítségével a szabadba fújjuk. Ez esetben készülékünk égéshez szükséges levegőt nem a lakásunkból használja el, hanem kívülről a szabadból. Ezért ezeknek a készülékeknek a használata sokkal biztonságosabb!

A kondenzációs gázkészülékek a füstgázban rejlő úgynevezett rejtett hőt hasznosítják, melynek eredményeképpen sokkal magasabb hatásfokon képesek működni. A kondenzációs gázkészüléket üzemeltetve gázfogyasztásunk, hagyományos gázkészülékekhez képest 30-40%-is lehet. Mai gázáraknál sajnos fontos tényező a gázfogyasztás. Gázkészüléket fontos évente egy alkalommal karbantartani!

Az égés jellemzőit, és hatásfokát füstgázelemző készülékkel lehet pontosan megállapítani – zárt égésterű készülékeknél. Lakásunk gázrendszerének időszakos felülvizsgálatát törvény írja elő!

Árajánlat és kapcsolat

Árajánlatot csak személyesen, hibamegállapítás vagy a munka felmérése után tudunk adni.

Töltse ki az alábbi űrlapot vagy vegye fel velünk a kapcsolatot bármelyik elérhetőségünkön!

Gázmesterek Kft.

Telefonszám: +36 (30) 210 2901

Cím: 1182 Budapest XVIII., Üllői út 701.

e-mail: info@gazmesterek.hu

13 + 9 =